Werking acupunctuur

Er bestaan veel theorieën over de werking van acupunctuur. Bij wetenschappelijk onderzoek worden steeds meer werkingsmechanismen aangetoond en nader ontrafeld. Voor het begrip van de praktische werking van de behandelingen worden hier enkele mechanismen besproken.

Bij de de cardio-acupunctuur is met name het weer in evenwicht brengen van het autonome zenuwstelsel, dat de werking van het hart en de bloedvaten reguleert, van belang. Na een grote operatie, hartinfarct of soms ook een emotionele gebeurtenis kan dit deel van het zenuwstelsel uit balans raken. Mensen hebben nadien allerlei atypische klachten en kunnen emotioneel labiel zijn. Acupunctuur kan helpen deze balans terug te brengen.

Dat brengt ons bij een tweede aspect van het werkingsmechanisme. In de Chinese literatuur wordt veel geschreven over de samenhang tussen de lichamelijke en emotionele balans. Zij gaan zelfs uit van een ongedeelde eenheid.

Bij behandeling van een verstoring in het lichaam komen de emotionele aspecten van de patiënt ook weer op zijn plaats. In de praktijk ziet men in deze gevallen tijdens de behandeling angsten en stemmingstoornissen verdwijnen.

Na een aantal behandelingen hoort men de patiënt vaak zeggen dat "men zijn/haar oude ik weer terug heeft" en dat de partner hem/haar weer herkent zoals deze vroeger was. Het lijkt er op dat zaken weer op de plek komen, die door de veeleisende moderne wereld verschoven zijn geraakt. Men is van een proactief leven in een reactief leven terecht gekomen.

Bij de behandeling van pijnklachten speelt het doorbreken van een vicieuze cirkel van de pijn een cruciale rol. Dit proces wordt in het onderstaande plaatje geïllustreerd. Daarnaast worden plaatselijke energetische verstoringen in het pijngebied opgeheven.

Klachten van fysieke pijn, emotionele pijn en moeheid zijn allen het gevolg van een verstoring van het energie systeem van het lichaam. Als deze verstoring te lang duurt, ontstaan fysieke afwijkingen die aantoonbaar zijn. Deze kunnen westers aangetoond en behandeld worden. In het beginstadium zijn de afwijkingen nog omkeerbaar (Fase 1). Als ze te lang bestaan kan men het proces alleen nog maar vertragen (Fase 2). In het nevenstaande schema is dit proces voor kransslagaderlijden (aderverkalking) weergegeven.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!

Naar contact