Over ons

Fokke Jonkman (1957) voltooide in 1982 zijn medische opleiding in Utrecht. Vanuit zijn interesse in de balans binnen systemen verdiepte hij zich in het kader van zijn farmacologie opleiding aan de UvA in Amsterdam in het autonome zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel regelt grotendeels onbewust de werking van de inwendige organen, zoals hart en bloedvaten, ademhaling en het maag-darm stelsel. In 1986 rondde hij de opleiding af met een proefschrift aan de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen over de regelmechanismen die bij het stoppen van de medicamenteuze behandeling van hoge bloeddruk een rol spelen.

Aansluitend volgde hij de opleiding tot cardioloog in het Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein, welke hij in 1992 afrondde. Na twee jaar cardiologie in algemene ziekenhuizen in Breda en Rotterdam werd hij staflid in het Academisch Ziekenhuis Dijkzigt te Rotterdam met als aandachtsgebieden harttransplantaties en hartfalen. Binnen de hartfalen behandeling is hij altijd voortrekker geweest van de transmurale zorg: samenwerking tussen behandelaren, in dit geval tussen huisarts en cardioloog. Een ander belangrijk aandachtspunt was het naar de eerste lijn brengen van cardiologische diagnostiek (echo en BNP) en het ondersteunen van de behandeling door huisarts en cardioloog met de hulp van gespecialiseerde hartfalen verpleegkundigen.

Vanaf de eindjaren negentig heeft hij zich verdiept in de acupunctuur, waarop hij eind 2001 de opleiding van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) afrondde. In de acupunctuur heeft hij zich gespecialiseerd in de cardio acupunctuur, verschillende vormen van oor acupunctuur en Yamamoto schedelacupunctuur. In 2010-2011 heeft hij de opleiding "Global Balance Acupuncture Method" gevolgd bij dr Tan (San Diego)
De rest van het verhaal wordt onder Historie beschreven.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!

Naar contact