Verloop behandelingen

Zoals gezegd wordt na 4-6 behandelingen de effectiviteit van de behandelingen geëvalueerd. In de meeste gevallen zien we goede resultaten van de acupunctuur behandelingen en zal indien gewenst in samenspraak met de patiënt een vervolg behandelplan worden opgesteld. Indien de behandelingen niet aan de verwachtingen voldoen, wordt de behandeling afgesloten.

Acupunctuur herstelt de oorspronkelijke goede balans van het lichaam. Het duurt meestal 6 weken voor het lichaam de oorpronkelijke goede balans weer aanneemt in haar "programmerïng". Voor die tijd wil het lichaam steeds terug naar de verstoorde "overlevings" balans waarmee men bij het eerste consult komt.

Er bestaan veel theorieën over de werking van acupunctuur. Bij wetenschappelijk onderzoek worden steeds meer werkingsmechanismen aangetoond en verder ontrafeld. Voor het begrip van de praktische werking van de behandelingen worden enkele besproken.

Bij de cardio-acupunctuur is met name het weer in evenwicht brengen van het autonome zenuwstelsel, dat de werking van het hart en de bloedvaten reguleert, van belang. Na een grote operatie, hartinfarct of soms ook een emotionele gebeurtenis kan dit deel van het zenuwstelsel uit balans brengen. Mensen hebben nadien allerlei atypische klachten en zijn vaak emotioneel labiel. Acupunctuur kan helpen deze balans terug te brengen.

Dat brengt ons bij een tweede aspect van het werkingsmechanisme. In de Chinese literatuur wordt veel geschreven over de samenhang tussen de lichamelijke en emotionele balans. Zij gaan zelfs uit van een ongedeelde eenheid. Bij behandeling van een verstoring in het lichaam komen de emotionele aspecten van de patiënt ook weer in balans. In de praktijk ziet men dan tijdens de behandeling angsten en stemmingstoornissen verdwijnen. Na een aantal behandelingen hoort men de patiënt vaak zeggen dat "men zijn/haar oude ik weer terug heeft" en dat de partner hem/haar weer herkent zoals deze vroeger was. Het lijkt er op dat zaken weer op de plek komen die door de veeleisende moderne wereld verschoven zijn geraakt. Men is van een proactief leven in een reactief leven terecht gekomen.

Na de eerste behandeling zijn patiënten vaak een tot twee dagen moe. Gedurende deze periode wordt groot onderhoud verricht in de zin van het resetten van het systeem. Tijdens deze dagen en daarna kan men tijdelijk oude klachten, zoals een kniepijn uit een grijs verleden of een oude emotie voelen. Men kan echter gerust zijn, het lichaam biedt niet meer emotie dan men aankan. In de daarop volgende periode ziet men de klachten veelal verminderen en de energie toenemen.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!

Naar contact